Grasmatten

GrasmattenGrasmatten kunnen van natuurlijk gras zijn of van kunstgras. Het principe is uiteindelijk ook hetzelfde, gras dat op een rol zit en dat u kunt uitrollen in de tuin. Als u op zoekt bent naar natuurlijke grasmatten (dus eigenlijk graszoden) dan moet u wel rekening houden met de grote verschillen tussen ‘kunst’ en ‘echt’.

Grasmatten van kunstgras

Er zijn nog steeds genoeg particulieren die niet op de hoogte zijn van het bestaan van kunstgras voor tuin en terras én dat deze er tegenwoordig heel natuurlijk uitzien. Voor diegene, lees eerst onderstaande verschillen tussen kunstgras en grasmatten.

Ten eerste de ondergrond. Graszoden rolt u uit op de zwarte aarde. Gras heeft immers een voedingsbodem nodig om te groeien. Dit is bij kunstgras echter uit den boze. De ondergrond moet zo schoon, egaal en waterdoorlatend mogelijk zijn om in de toekomst zo min mogelijk onderhoud te geven. Zwarte aarde verzakt snel en tevens gaat dit verdichten over de jaren wat zorgt dat er plassen op uw kunstgazon kunnen blijven staan. De perfecte ondergrond is bijvoorbeeld stabilisé.

Ten tweede de aanleg. Bij de aanleg van grasmatten komt het niet zo heel precies. Als u de matten niet helemaal sluitend legt, geen probleem dat groeit vanzelf dicht. Dat is bij kunstgras natuurlijk niet het geval. Een snijfout blijft altijd zichtbaar. Het perfect verleggen is dan ook heel belangrijk.

Ten derde de kosten. Kunstgras kost tien keer zo veel dan graszoden. Dit lijkt duur maar kunstgras gaat lang mee en na de aanleg heeft u geen kosten meer voor onderhoud, zoals: bemesten, bijzaaien en bewatering. Ook heeft u veel vrije uren over waarin u andere dingen kunt doen!